Ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς-εξωστρέφεια/καλές πρακτικές
Το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας στα πλαίσια της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του Σχεδίου Δράσης: Ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς-εξωστρέφεια, ανέπτυξε σχέσεις συνεργασίας με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης, μέσω της Πανελλήνιας διαδικτυακής δράσης «Αυτό που μας ενώνει 2024-25» στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου, οι μαθητές/τριες της Β’ τάξης του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος υπό την καθοδήγησητης εκπαιδευτικού και συντονίστριας της δράσης κας Μαρία Λιναρδοπούλου, δημιούργησαν μακέτα που αποτύπωνε τον περιβάλλοντα χώρο της Μάνας ελιάς Καλαμάτας – Μνημείο της Φύσης και εντάσσονταν στη θεματολογία της φετινής δράσης «Ανάδειξη ενός Μουσείου της περιοχής μας».
Οι μαθητές/τριες μέσω της δράσης αυτής έλαβαν μέρος σε πανελλήνια διαδικτυακή δράση για Άτομα με Αναπηρίες, γνώρισαν την ιστορία του τόπου τους, μελέτησαν αεροφωτογραφίες, πραγματοποίησαν έρευνα στο πεδίο για θέσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ, κατανόησαν έννοιες του χώρου, της κλίμακας, της πρόσοψης/κάτοψης και της αποτύπωσης, χρησιμοποίησαν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους, ανέπτυξαν την κριτική σκέψη, απελευθέρωσαν τη φαντασία τους και κατασκεύασαν με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά μία μακέτα όπου φωτογράφησαν και απέστειλαν στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γενισέας Ξάνθης.
Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 10:00π.μ. πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση όλων των σχολείων που έλαβαν μέρος στη δράση και προβλήθηκαν τα έργα των συμμετεχόντων, καθώς και του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας, όπου απέσπασε πολύ θετικά σχόλια και ευχαριστίες για τη συμμετοχή και εκφράστηκαν μέσω Τιμητικής διάκρισης μακέτας, Τιμητικής διάκρισης εικόνας και Βεβαίωσης συμμετοχής.
Η παραπάνω δράση εντάσσεται στις καλές πρακτικές στη διδασκαλία των μαθημάτων.
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ







